23
apr
2015
25
Badende ungdom

Vi har alle en historie å fortelle

I motsetning til mange andre forfattere kan jeg tidfeste nøyaktig når jeg ble forfatter. 19 September 2001. Jeg hadde skrevet ferdig min historie om Libanon. Hadde egentlig ingen andre å vise det til enn min søster. Hun sa disse ord:

”Veldig sterkt, Knut. Men du burde gi det ut. Andre kan ha nytte av å lese det.”

Derfra og ut var min kurs staket ut, selv om jeg umiddelbart ble livredd. Redd for avslag, for at folk ikke trodde på opplevelsene, for at det var dårlig skrevet, osv. Jeg ga boka ut, men det skulle gå langt tid før jeg skjønte at det eneste jeg kunne, var å skrive.

I begynnelsen da jeg lanserte bøker ble jeg invitert til radio, tv og mange, mange bibliotek og bokhandler. Hyggelig, men slitsomt. På slike steder møtte jeg gjerne mennesker som visste mer om mine bøker enn jeg selv vet. Eldre damer som med miss Marple blikk fortalte meg at de hadde bedre drapsmetoder enn de jeg greide å fantasere frem. (Det er gjerne de samme gamle damene som, hvis de får meg for dem selv, spør lavt om jeg noen gang har drept mennesker.

«Med bakgrunn som soldat…altså…”

På vei til disse møtene og i disse møtene med alle taxisjåfører, bussjåfører, sidemannen på toget, flyet, de gamle damene, mine venner, dine venner, kolleger og gjerne de som av en eller annen grunn betrakter deg som uvenn – de har alle en ting felles:

De har en bok inne i seg. De har en historier de gjerne skulle ha fortalt. Og det har de helt rett i.

Det ville ha vært fantastiske historier å lese.

Den amerikanske forfatteren Po Bronson utrykker det så enkelt (og så vanskelig):

We are all writing the story of our life. We want to know what it’s “about,” what are its themes and which theme is on the rise. We demand of it something deeper, or richer, or more substantive. We want to know where we’re headed—not to spoil our own ending by ruining the surprise, but we want to ensure that when the ending comes, it won’t be shallow. We will have done something. We will not have squandered our time here.

25

Leave a Reply

Translate »