3
jun
2015
18
Bilde av ørkenlandskap

Den tynne hinnen av sivilisasjon

Den tynne hinnen av sivilisasjon, det lille sekundet før noe endrer alt. En forfatter beskrev livet som en vandring over nattefrosset is. Alt er normalt helt til øyeblikket da det brister.

Jeg husker at jeg fortalte min bror i 1982 (da jeg nettopp hadde returnert fra mine seks måneder i Libanon), at folk burde vite hvor tynn hinnen mellom sivilisasjon og totalt kaos var.
Og at jeg gikk rundt i et vakuum. Nå var dette sikkert et resultat av at jeg hadde opplevd det totale kaos noen måneder tidligere, men saken er at denne følelsen aldri har sluppet taket i meg. Det er derfor jeg blir en observatør til alt som skjer.
Mine flashbacks starter ofte som observasjoner av kontrastene. Lekende barn, fuglekvitring, lukten av sommer, en vind som blåser – alt tilsynelatende bilder på idyll og fred. For meg åpner det for minner. Likevel vil jeg selvsagt aldri ha vært det foruten.

Jeg husker også at vi satt utenfor frokostsalen hos Mikis. Det var stamplassen vår når vi hadde leave fra Libanon. Mikis ligger i Nahariya rett ved grensen til Naqoura. Vi kom alltid ned via Rosh Hanicra (Litt usikker på om det skrives slik) Nahariya var en fredelig plett. Jeg husker at jeg følte det veldig kontrastfylt å sitte og drikke kaffe på et sted der de tre mil lenger nord bombet og skjøt. Og Libanons svar på Abu Grahib, El Kiam, var i full drift. Det tok meg lang tid å forstå at denne avslappenheten, denne tilsynelatende roen var en nødvendighet, skulle de overleve.

Jeg har alltid ment at mennesker i utgangspunktet er gode. Handlinger kan være onde, men når de utføres, vil en alltid kunne føre det tilbake til en eller annen årsak. Til min overraskelse er det mange som er uenig med meg i dette. Noen mener at det finnes onde mennesker.

Jeg har båret barn ut av minefelt, sett mødre ta i mot sønderskutte sønner og opplevde mennesker eldre enn min far på vei til tortur og henrettelser. Likevel vet jeg at de som utførte disse handlingene, i utgangspunktet aldri var onde. De gjorde disse handlingene ut i fra en misforstått oppfattelse av hva som var den riktige veien for dem. Hevn, hat, sinne, lojalitet, fordommer, prinsipper, alle disse ordene som har skjult mang en ond handling. Onde handlinger som for oss andre fremstår som fullstendig uforståelige.
Så naiv er jeg.

18

You may also like

Libanonsinvasjonen i 1982
Vintage stol
8 mai. De virkelige heltene.

Leave a Reply

Translate »