6
mai
2015
25
Bakhode på jente, flyktningekatastrofe

Hvem bryr seg?

Hvem bryr seg er et av de mest søkte ordene på Google.
Hvem bryr seg om deg, hvem bryr seg om meg, hvem bryr seg om mobbing, hvem bryr seg om krig og hvem bryr seg om flyktninger?

Det viser seg at empatien til mennesker koples inn når det dreier seg om nærhet, umiddelbar løsning av problemet og det å ha  bånd til andre.

En liten utdypning: Når et menneske forsvinner i fjellet en påskedag, settes store ressurser inn for å hjelpe. Hundrevis av mennesker bidrar. Det samme skjer når et barn behøver hjelp, når noen blir mobbet osv. Det vi ikke er så flinke på, er når for eksempel mennesket som forsvinner i fjellheimen, (og som faktisk blir funnet, reddet og brakt tilbake til sine) etter en tid sliter med senvirkninger av forsvinningen. Da er vi mindre villig til å hjelpe. En holdning av at «nå har vi gjort nok», oppstår. Nå må du ta deg sammen.

Hvem bryr seg?

Det samme gjelder den siste tidens store hendelser – båtflyktninger som drukner på ferden over fra Syria eller Libya mot Europa. Kvinner og barn blir brakt i land døde.

Hjerteskjærende bilder viser unger, som burde hatt en hverdag med skole, lek og trygghet, henge livløse i armene på redningsmannskaper. Men hvem bryr seg?

Svært få. Et kraftløst svar på tragedien kommer fra Norge, om å sette inn en båt som kan være operativ i løpet av høsten? (Ja, jeg vet at dette er blitt fremskyndet)

Men hvem bryr seg?

Når et jordskjelv i Nepal bryter ut, skjer det motsatte. Titusener blir berørt og flere tusen dør. Da sender vi fly og hjelpemannskaper. Nasjonene står i kø for å hjelpe. I så stor grad at Nepal må be om en pause i hjelpa, (sånn for å rette inn køen, liksom.)

Årsaken er at vi kan hjelpe umiddelbart, vi kan lindre, og vi observerer at det vi gjør hjelper. Flyktningene som kommer over havet med båt, ser ut til å være i en endeløs rekke av mennesker. Vi ser ingen umiddelbar mulighet for å endre det, (ut over det å redde dem fra drukning, selvsagt.)

Alle behøver hjelp, men vi er selektive på hvem vi hjelper og når og hvor.

Hvem bryr seg?

25

Leave a Reply

Translate »