10
jun
2015
18

Fem skriveregler som gjelder uansett hva du skriver

Enten du skriver kort, langt, noveller, taler, dokumentarer, skjønnlitterært, fiksjon, dikt… Hvordan du enn har tenkt å formidle budskapet ditt, her er noen korte huskeregler for å få frem det du ønsker å formidle best mulig.

Fem regler for å skrive bedre:

1
Ikke vurder teksten ut i fra de første utkastene. Når du skriver er målet ditt å få festet ideen til papiret. Hvordan grammatikken er eller hvor fullstendig setningene fremstår, betyr ingenting. Alt dette kan du ta når du begynner å renskrive.

2.
Her er en av mine kjepphester: Hold ting på et enkelt nivå. Kutt ned alt overflødig. Jo mindre, dess bedre. (Det er en årsak til at mine bøker kun har 60-70 000 ord.)

3.
Bruk beskrivende ord (adjektiver og adverb) med omhu. Blir det for mye bryter du punkt 2 (over) , men samtidig er de viktige i forhold til at du fargelegger teksten din.

4.
Få alltid en annen til å lese teksten din. Finn en du stoler på. Om du ikke har en slik person tilgjengelig kan du benytte deg av ”24 timers” regelen. La teksten hvile i et døgn, les den på nytt og om du fremdeles synes den sitter bra – publiser;)
(Jeg vet ikke hvor mange ganger dette har hindret meg i å regelrett drite meg ut, for å si det folkelig)

5. Pablo Picasso sa: Lær deg reglene som en proff , slik at du kan bryte dem som bare en kunstner kan.
Det er tilfeller der du skal holde deg til reglene og så er det de gangene du med lett hjerte kan bryte dem. Vær nøye med når du gjør hva.

Idéen til denne teksten er hentet fra the Write Practice.

18

Leave a Reply

Translate »