• Undergrunn bøker
DEN FJERDE TJENESTE
Thrilleren som beskrev ulovlig avlytting – ett år før varsleren Snowdon sto fram.

1996: En kvinne blir brutalt overfalt og voldtatt i sitt eget hjem, men greier å uskadeliggjøre gjerningsmannen. 14 år senere saksøker en norsk offiser sin tidligere arbeidsgiver, Forsvarsdepartementet, for skader etter utenlandstjeneste. Noen dager senere inntreffer tre, tilsynelatende ulike, hendelser nesten samtidig:

  • Den fjerde tjenesteTom Falcks journalistvenn, Hanne Sørensen er i ferd med å avdekke en korrupsjonssak med forgreininger langt inn i maktens korridorer.
  • Da hennes ”deep throat” myrdes, blir hun satt under massiv overvåkning.
  • Samtidig blir en FSK-soldat kidnappet i Afghanistan.

Tom Falck blir bedt om å lete etter den forsvunne soldaten. Sporet han følger, strekker seg gjennom Afghanistans farlige fjell, tilbake til Norges tilsynelatende idyll og ender brutalt ved klippene av nord Jyllands vestkyst i Danmark. Hele tiden har mektige bakmenn vært villige til å gjøre hva som helst for å hindre at den uhyggelige sammenhengen avsløres. Å drepe de som vet er det enkleste.

Jan Guillou sa engang at han skrev fiksjon fordi han da slapp og forholde seg til all «støyen» fra de som følte seg truffet av det han skrev.

«Jeg skjønner nå hva han mener. Norge har tre hemmelige tjenester. Politiets sikkerhetstjeneste, (PST), Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST) og den militære etterretningstjenesten også kalt E – tjenesten eller bare etterretningstjenesten. Jeg har valgt å skrive en fiksjon om den fjerde tjenesten i Norge.» (Knut A Braa)

Translate »