17
mai
2015
22

Bunad, middagspølser og fint vær

17. mai tog


17 mai!

Pølser og is, innimellom skikkelige frostrier, noen ganger sludd og til og med snø, men alltid, (nesten) alltid – regn. Barnetog og hurrarop, unger med flagg og blåseinstrumenter som aldri lyder slik de skal når de brukes. Voksne i bunad eller dress, fotoapparater og mobiltelefoner. Alt skal foreviges, vises frem, huskes…

Glede, felleskap og fred.

Alle nordmenn har et forhold til 17. mai. På tross av at det også denne dagen er noen som går bort, mister livet i ulykker eller på annen måte opplever 17. mai som alt annet enn en festdag, har vi alle, en eller annen gang, et godt minne fra denne dagen.

Undertegnede også.

Min far var sparsommelig. Med fire barn og hjemmeværende kone sier det seg selv. Han ville ikke ikke bruke masse penger på hot dogs i brød. (Husk at dette var på 70 tallet, hot dogs var festmat)

I stedet stilte han hver 17. mai med en stor termos ferdigkokte middagspølser og en 24 pakning pølsebrød, medbrakt ketsjup og sennep.

(Tror jaggu han spanderte stekt løk de siste årene også.)

Vi synes det var dødsflaut og bare en sult av bibelske proposjoner gjorde at vi aksepterte å bunkre ved bilen, i håp om at ingen så oss.

Rart er det da at førti og noen år senere fremstår dette som et av de gode minnene jeg har fra 17. mai.

Gratulerer med dagen.

22

Leave a Reply

Translate »