8
mai
2015
27
Vintage stol

8 mai. De virkelige heltene.

Frigjøringsdagen. Jeg får ofte spørsmålet hva denne dagen betyr for meg. Jeg må ærlig innrømme at mine første tanker denne dagen går til min samboer, Anne Lise som fyller år 8. mai.

Men dagen er så mye mer enn det, selvsagt. Mine tanker denne dagen dreier seg kanskje ikke så mye om selve hendelsen, frigjøringen av Norge etter fem års okkupasjon, som til enkeltskjebnene som sto klarere frem fra og med denne mai dagen for 70 år siden.

Et land behøver symboler. Enten det er i form av flagg, kongefamilier, medaljer og merkedager. Eller helter. Alle har vi hørt om Sønsteby, Max Manus, Osvaldgruppen, Milorg, Xu. Noen er mer synlig enn andre. De fleste stemmene har forsvunnet. Og mange stemmer hørte vi aldri.
Jeg holdt et foredrag i Bergen for nesten ti år siden. Bergen har en innholdsrik krigshistorie. Mange motstandfolk kommer fra Bergen og distriktene rundt. Kampene var harde og bergenserne kjempet tungt og lenge. Flere levde i fjellheimen i måneder i strekk. Mange døde og mange ble skadd. Jeg ble fortalt at etter krigen forsvant en stor del av de bergenske motstandsfolkene til Oslo. Årsaken var at dette var mennesker som hadde tatt skade av sine opplevelser. Jobbene deres forsvant, familier ble oppløst og avhengigheten til alkohol vokste. I Oslo kunne de uhindret leve sine liv på slitte losji og med strøjobber som levebrød. Brune puber og likesinnede var det eneste som brøt isolasjonen.
Ingen tok vare på dem. Og i et Norge i frigjøringsrus ble de brysomme påminnere om at krigen er skadeproduserende virksomhet. Behandlingen av disse folkene var ikke unik. Alle vet vi i dag hvordan vi behandlet våre krigsseilere, de hjemkomne jødene og kommunistene som kjempet hardt mot tyskerne i Norge.

8. mai er nå også blitt veteranenes dag. Av den grunn betyr dagen noe ekstra for slike som meg og andre som har tjenestegjort ute. Vi kom hjem, skadet og måtte kjempe en lang og hard kamp for rettigheter og erstatninger. (En kamp som fremdeles pågår.)
Mine tanker 8. mai går derfor går til de glemte motstandsfolkene fra andre verdenskrig. De som kjempet den hardeste kampen. De virkelige heltene blant oss. De er faktisk årsaken til at slike som meg og deg lever i et fritt Norge.

Dvel litt ved den tanken i dag når du ser de norske flaggene vaie. Friheten fra nazismen kom ikke gratis.

27

You may also like

Libanonsinvasjonen i 1982
Bilde av ørkenlandskap
Den tynne hinnen av sivilisasjon

Leave a Reply

Translate »